The Malings, Newcastle

Housing Design Award ‘Overall Winner’ 2016
Housing Design Project Award 2013

Working with Carillion, Igloo and Gentoo Construction, we are regenerating a run down former industrial area of Newcastle.

The Malings is a ground-breaking mixed-use redevelopment located on the banks of the Ouseburn, a small river valley that runs into the River Tyne about a half mile downstream from the city centre. The 76 new units, comprised primarily of terraced houses and ‘Tyneside’ flats, are arranged up and down the contours of the steeply sloping site, once home to Malings Pottery. Community uses activate ground floors and each home has its own front door and either a small garden or a large terrace. A new public realm links to the surrounding street pattern and to a new riverside walk.

The new housing is deeply rooted in the traditions of its locality, designed from a clear understanding of user needs. This involved intensive consultation with local stakeholders preceding design.

“The spirit of Tyneside compressed into a sociable, varied, intriguing new neighbourhood. A masterclass in quiet invention, style and sustainable living… if its lessons are followed by Newcastle, Gateshead and other British cities, its influence could be profound.”

– Rowan Moore, The Observer, November 2015